Tre policyförslag för ett friskare och mer motståndskraftigt Sverige

1. Inför en nationell nollvision för kostrelaterad ohälsa bland barn och unga

Trots att vi i stor utsträckning vet vad som krävs för att förebygga livsstilssjukdomar hos barn och ungdomar går utvecklingen åt fel håll. Obesitas (fetma) hos barn ökar och hälsoklyftorna mellan olika samhällsgrupper fortsätter att växa. Precis som Sverige en gång samlades kring en nollvision för trafikdöda, behöver vi nu en lika kraftfull vision för våra barns hälsa. En nollvision skapar:

  • Tydlig riktning för politik, offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle

  • Moraliskt ansvarstagande för att ingen ska drabbas av ohälsa som går att förebygga

  • Tvärsektoriell samverkan och långsiktig förankring i politik och myndigheter, vilket leder oss till:

2. Tillsätt en politisk, nationell samordnande funktion med ansvar för kopplingen mellan matkonsumtion och hälsa

Frågor kopplade till matens konsekvenser för individen och samhället i stort är idag splittrade mellan flera departement. Det leder till otydligt ansvar, brist på helhetssyn och otillräcklig politikutveckling. PUSH föreslår att regeringen:

  • Skapar en tvärdepartemental samordningsfunktion med fokus på kopplingen mellan vår matproduktion och matkonsumtion samt konsekvenserna av denna

  • Prioriterar konsekvenserna av konsumtion lika högt som produktion

  • För in hälsofrämjande matvanor i beredskapsarbetet: vad vi äter påverkar vår uthållighet i kris och krig, vilket leder oss till:

3. Knyt svensk folkhälsa till försvarsförmåga och krisberedskap

Övervikt, näringsfattiga matvanor och bristande kondition är redan idag ett växande hot mot Sveriges militära och civila motståndskraft. Om vi inte agerar kommer vår försvarsförmåga urholkas över tid:

  • Inför ett folkhälsoberedskapsindex som följs årligen

  • Integrera mat och näring som en del av Sveriges totalförsvarsstrategi

  • Använd skolan och de offentliga måltiderna (inkl. mat som serveras i försvaret) som motor för bättre folkhälsa.

Vill du ha mer information eller samtala vidare?

Kontakta anna.lm@friskmat.se eller amanda.allvin@livsmedelsakademin.se