Vardagsmat för många, inte lyx för få – samverkan för en hållbar livsmedelskedja

Projektet utvecklar en ny affärssamverkansmodell för att möjliggöra klimatvänlig livsmedelsproduktion från jord till bord. Genom unik samverkan mellan aktörer i hela livsmedelskedjan, från lantbrukare till dagligvaruhandel, skapas nya möjligheter för kostnadsdelning och gemensamt ansvar. Fokus ligger på att överbrygga dagens implementationsgap genom att utveckla innovativa samarbetsformer som gör klimatomställningen möjlig för alla aktörer i kedjan.

Projektet finansieras av Vinnova.

Team: Matbyrån Gotland och Science Park Gotland. Utöver det medverkar utvalda aktörer från det gotländska livsmedelssystemet såsom Arla, Coop Gotland och Protos. Dessutom medverkar ett antal gotländska lantbrukare.

Syfte

Projektet syftar till att utveckla nya affärsmodeller som främjar gemensamt ansvar och kostnadsdelning i värdekedjan för livsmedel. Genom att skapa förutsättningar för bättre samarbete och tillit mellan aktörerna kan nödvändiga klimatåtgärder implementeras, särskilt inom primärproduktionen. Projektet adresserar det faktum att många klimatförbättrande åtgärder är kända men inte genomförs på grund av bristande samverkansmodeller och ojämn fördelning av kostnader i värdekedjan.

“Projektet adresserar det faktum att många klimatförbättrande åtgärder är kända men inte genomförs på grund av bristande samverkansmodeller och ojämn fördelning av kostnader i värdekedjan.”

Genomförande

Projektet genomförs i fem huvudsakliga steg:

  • Initial kartläggning och benchmark av klimatåtgärder och befintliga samverkansmodeller

  • Dialog i värdekedjan genom gårdsbesök och värdekedjeöverskridande workshops

  • Utveckling av nya affärssamverkansmodeller baserade på insamlad kunskap

  • Testning och förfining av modellerna tillsammans med projektets parter

  • Slutpaketering och spridning av resultaten

De huvudsakliga aktörerna i detta samarbete är Matbyrån Gotland och Science Park Gotland. Utöver det medverkar utvalda aktörer från det gotländska livsmedelssystemet såsom Arla, Coop Gotland och Protos. Dessutom medverkar ett antal gotländska lantbrukare.

Mål och önskade effekter

Kortsiktiga mål:

  • Utveckla en ny, testad affärssamverkansmodell för klimatomställning

  • Skapa ökad förståelse och tillit mellan värdekedjans aktörer

  • Identifiera och överbrygga praktiska hinder för klimatåtgärder

Långsiktiga effekter:

  • Accelererad implementering av klimatåtgärder i livsmedelssystemet

  • Stärkt konkurrenskraft genom hela värdekedjan

  • Ökad ekonomisk hållbarhet för primärproduktionen

  • En modell som kan appliceras nationellt och på olika hållbarhetsutmaningar

Kontakta arbetsgruppen

Vid frågor, hör av dig till Caisa Gyllgårde vid Science Park Gotland på e-post: caisa.gyllgarde@scienceparkgotland.se

Vill du läsa mer?